Bez téhle dobroty si Velikonoce ani neumím představit. V životě už jsem ochutnala různé nádivky, ale takhle je úplně nejlepší. Možná chutnala ještě o trochu lépe, protože byla upečená v přírodě na plynové troubě Omnia.
Zase ta Omnia
Přiznám se vám, že jsem z této plynové trouby opravdu nadšená. Vyzkoušela jsem v ní buchty, zapečené těstoviny a nádivku. Omylem jsem vyzkoušela, co se stane, když jídlo necháme péct delší dobu, než by bylo potřeba. A velice mile mě překvapilo, že se nestalo skoro nic. Nechat buchtu o tolik déle v troubě – tak bude na uhel a nepoživatelná. V troubě na plyn byla buchta trochu sušší, ale stále výborná. Omnia totiž jídlo vůbec nevysušuje, ačkoliv jsou v horním víku 4 dírky, vše jsem z ní vyndala krásně vláčné.
Nádivka
Jak to tak bývá nejvíce se mi osvědčil ten nejjednodušší recept. U nádivky se v závěrečné fázi musí pracovat rychle a jemně. Hlavně není třeba nijak významně nádivku do formy vtlačovat, jinak nezůstane nadýchaná. Nejraději ji mám jen tak do ruky, ale ostudu neudělá ani při servírování k propečenému kuřátku.
Postup
- Nejprve si dáme vařit uzený ocásek, aby šel pěkně od kosti. Odkostíme a maso lehce rozmixujeme i s tučnými kousky..
- Mezitím si nakrájíme rohlíky, spařené kopřivy a utřený česnek se solí.
- Uzený vepřový ocásek rozkrájíme na malinké kousky.
- Připravíme si 7 vajec, kdo si chce nádivku trochu vylepšit tak přidá trochu smetany.
- Vše velice jemně zamícháme a vkládáme do silikonové vložky Omnie.
- Pečeme na střední plamen asi 45 minut.
Ingredience:
- 7x vajíčko od šťastné slepičky
- 5 včerejších rohlíků
- 5 stroužků česneku
- 50 ks mladých kopřiv
- 1 uvařený uzený vepřový ocásek
- sůl
- pepř